Din webbläsare måste stödja javascript för att denna site skall fungera korrekt. För att se den här sidan måste du vara äldre än 18 år.
SvenskaEnglish
På våren när frosten försvinner från jorden absorberar björkarna som växer i den mineralrika marken runt Storsjön i
Jämtland det kristallklara vattnet. Träden omvandlar långsamt vätskan till sav. Saven tappas försiktigt enligt gamla anrikningsmetoder. Sav är unik dryck gjord av ren björksav.

Åldersgräns
Denna sida innehåller information om alkohol.
Genom att klicka på länken nedan bekräftar du att du är 20 år eller äldre.

SvenskaEnglish
Sav

Sav Sparkling är en exklusiv mousserande dryck gjord på ren björksav. En unik produkt som i sin enkelhet speglar vår skandinaviska själ. Saven tappas från björkar som växer på Jämtlands mineralrika mark runt Storsjön.

Trädet landskapet nyttan
Sav Sparkling bör serveras väl kyld. Det är ena anledningen till varför det känns naturligt att börja med inlandsisen. När inlandsisen drog sig tillbaka från Jämtland för 9 000 år sedan var björken det första träd som åter strävade mot skyn.

När människor kom till trakten var björken under alla omständigheter det första träd de lade märke till. Barkens vita, oskuldsfulla färg (om än med inslag av svarta fläckar, som Livet självt ungefär) bidrog till att björken tillägnades gudinnan Freja (eller Venus om man kom längre söderifrån) och sålunda symboliserade renhet och kvinnlighet. Barnens vaggor tillverkades i björk för att markera en ny början. Träden tappades på sav och saven dracks för att hälsa våren välkommen.

Unika klimatförutsättningar
Det mytologiska tankegodset kan negligeras vid provsmakningen av ett glas bubblande Sav Sparkling. Det finns däremot några kemiska omständigheter som är svårare att gå förbi. Vinodlare på kontinenten måste strida mot diverse skadeinsekter och mögelsvampar som varje år hotar att ödelägga skörden. Så är det inte i Jämtland och klimatet är en orsak. Björkens sturighet och motståndskraft en annan.

Principen är enkel: Björken suger upp kristallklart vatten ur den mineralrika grunden när tjälen försvinner ur marken på våren. Trädet omvandlar vätskan till sav. Som går att tappa. Som går att dricka. Det är därefter problemen börjar för den noggranne vinodlaren.

Vinregionen Jämtland
I likhet med sina kollegor på kontinenten brottas han med samma eviga frågeställningar: När exakt skall vinet skördas? Hur exakt skall vinet behandlas? Hur exakt skall vinet lagras? Hur exakt skall vinet smaka när det är klart?

Vinregionen Jämtland kan utifrån de flesta aspekter sägas vara mer jungfrulig än Alsace, Bordeaux, Bourgogne m.fl. Ambitionerna är dock inte lägre satta.

Rikt innehåll
Det är vanskligt att prata om nytta och hälsa när det gäller alkoholhaltiga drycker. Ingen kan dock ta ifrån Sav dess rika innehåll av naturligt socker, kalcium, fosfor, magnesium, mangan, zink och järn. Sedan urminnes tider har björksav ansetts lindra reumatism och gikt, till och med bota riktigt elaka sjukdomar. Men i likhet med det mytologiska arvet är näringsfysiologi möjligtvis inte det första man tänker på när Sav Sparkling bubblar i glaset.

© 2015 Sav. Alla rättigheter förbehållna